Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy az óvodáskorú gyermekem nem hogy kevésbé, hanem egyre jobban kötődik a kedvenc plüssállatához?

Nemcsak hogy teljesen normális, hanem nagyon okos lépés is a részéről! Mi felnőttek hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, mennyire nyomasztó lehet a nagyvilág a gyermekek számára.

Ez a ragaszkodás jó módja annak, hogy feldolgozza az állandóan változó környezetet és a sok ingert, ami éri. Nem arról van szó, hogy nem szeretnék felfedezni a világot, vagy nem szeretnének tanulni, csak ezek a felfedezések fárasztóak és nagyon intenzívek nekik, túl sok új információt kell feldolgozni

Ezért fontos számukra a napi rutin, ami kiszámítható, ismerős, megnyugtató és egyensúlyt jelent az életükben. Mindezek mellett a kedvenc plüssállat vagy mondjuk, egy takaró megléte biztonságtudatot ad nekik.
Egynémely szülő azon aggódik, hogy ez a gyermeke önállóságát veszélyezteti – bár ez épp fordítva van. Ilyenkor a szülő helyett önmagát nyugtatja meg, még ha a kedvenc segítségével is, így tanulva az önállóságot. Ebből merít erőt a további felfedezésekhez. Egyfajta biztonsági zónát jelent ez neki.
Ha magával akarja vinni, amikor kimozdultok valahova, engedd. Segítségére lehet ezekben az erőpróbát jelentő, gyakran zsúfolt években, ami neked is könnyebbséget jelent.

Ha olyan helyzetbe kerül, ahol a kedvence nem lehet vele (egyes óvodákban ez nem engedélyezett), találj ki valamit, amivel pótolhatjátok, például egy szerencsekarkötő, egy kép Anyuról és Apuról vagy a kedvencéről, amit magánál tarthat, segíthet.

Ahogy egyre nyúzottabb, viseltesebb lesz a plüssállat, megfordulhat a fejedben, hogy ez meddig tarthat még. A legtöbb gyerek 3-4 éves korára kinövi ezt a szokást, mégis akár tovább is fennmaradhat, ha például betegeskednek, szomorúak vagy félnek. Egyesek még a főiskolára is magukkal viszik. Ám még ez sem olyan, ami miatt aggódni kellene.
Akkor se aggódj, ha gyermekednek nincs ilyen kedvence. Ez veleszületett dolog, csakúgy, mint mondjuk az ujjszopás; vagy csinálják, vagy nem. Egyik sem ad okot aggodalomra.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache