Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy a gyermekem rituálisan csinál dolgokat?

Attól függ, miért csinálja. Lehet, hogy ugyanaz az oka, amiért házi készítésű pizzát eszik pénteken, vagy hogy minden vasárnap reggel rajzfilmeket néz,mert szereti a rendszeres programokat, amikre számíthat. Biztonságban érzik magukat az ilyen jellemző sajátossággal bíró szokásoktól, mint például egy bizonyos módon elpakolt játékok, vagy hogy ugyanazt a ritmust dobolják a kezükkel fogmosás után. Természetes velejárója a képzeletüknek, hogy próbálják kitalálni, hogyan éljék és irányítsák az életüket, és amíg nem akadályozzák a mindennapi életben, nem emésztenek fel sok időt a mindennapokban, vagy nem okoz számukra aggodalmat, ha nem csinálhatják, addig nincs gond.

Másrészről viszont elképzelhető, hogy ezek kényszerbetegség (OCD) tünetei. A legfőbb különbség, hogy az ilyen gyerekek nem élvezik ezeket a rutinokat, hanem azért csinálják, hogy elkerüljék, hogy valami rossz történjen, és izgatottak lesznek, ha nem tehetik meg. Leggyakrabban stresszes időszakokban lehet megfigyelni, például iskolába menet előtt.
Gyakori rituálék, kényszeres cselekvések lehetnek például a kézmosás, tárgyak megérintése vagy megszámolása egy bizonyos sorrendben vagy ezek bizonyos számú megismétlése.

Sokkal több időt vesznek ezek igénybe, mint az átlagos rituálék, körülbelül egy órát naponta, ami kihatással lehet az iskolai és társasági életére is. Például nem tud játszani a többiekkel az udvaron, mert úgy érzi, hogy meg kell számolnia a repedéseket az aszfalton újra és újra. Ha úgy gondolod, hogy a gyermeked kényszerbeteg, vizsgáltasd meg egy szakemberrel. Jobb kivizsgáltatni, mint arra várni, hogy elmúljon vagy kinője. Hatásos terápiák léteznek, és minél hamarabb diagnosztizálják, annál könnyebb kezelni.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache