Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy a gyerekem hazudik nekem mindenről, még ha láttam is, hogy mi történt valójában?

Igen, és ez meglehetősen gyakori ebben az életkorban. A legtöbb kisiskolás nem jó hazudó – a füllentéseik nevetségesen átlátszóak –, de a minőséget mennyiséggel pótolják. Lehet, hogy azért hazudik, hogy kitalálja, te mit tudsz. Amikor fiatalabb volt, mindenható voltál a szemében, ám mostanra felfogta, hogy te sem tudhatsz mindent, és most a tudásod határait próbálja megtapasztalni. Másik ok lehet a büntetéstől való félelem. Ha úgy gondolja, hogy a füllentés megóvja a kellemetlen következményektől, megpróbálkozik vele. Hogy miként kezeld? Ha például látod, hogy összetörte a vázát, ne azt kérdezd: „Te törted össze?”, hanem ezt mondd: „Látom, hogy összetörted, gyere, takarítsuk fel.”Persze, lesz olyan is, amikor nem látod, hogy mi történt (még ha tudod is, mi a helyzet). Ilyen helyzetben magyarázd el az érzéseidet, és mondd el neki, mit szeretnél tudni, ahelyett, hogy meggyanúsítanád. Például ahelyett, hogy „Te törted el a vázát, ugye?”, mondd inkább ezt: „Sajnálom, hogy eltört a váza, és remélem, ha te tudod, hogy mi történt, elmondod nekem.” Ha tagadja, sorold fel a bizonyítékaidat, például „Hallottam, hogy a labdával játszotok bent a lakásban, és most ott van a váza szilánkjai mellett, nekem úgy tűnik, hogy a labda lökte fel.” Ez segíteni fog a gyermekednek megérteni, hogyan is kötnek az emberek össze információkat.

Ha elmondja az igazat, ne felejtsd el megmondani neki, hogy értékeled a bátorságát. Ez nem azt jelenti, hogy megússza a dolgot. Legyen a következménye ennek az, hogy neki kell összetakarítani a váza maradékát, és nem játszhat többet a házban a labdával, és hozd tudomására, hogy a legfontosabb, hogy mindig az igazat mondja neked.

Természetes, hogy mérges leszel, ha a gyereked hazudik neked, de próbálj meg higgadt maradni és ne fenyegesd komoly büntetéssel. A „Ha rájövök, hogy hazudsz, azt nagyon meg fogod bánni” mondattal a kapcsolatotok sérül, veszélyben fogja érezni magát az igazmondással. Azzal sem fogsz sokra menni, ha megkérdezed, miért hazudott. A legtöbb 8 év alatti gyermek még nem tudja, mit miért csinál. Ehelyett inkább próbáld meg elmagyarázni neki, hogy téged a hazugságai kihoznak a sodrodból és dühös leszel. Emlékeztesd, hogy te is mindig az igazat mondod neki, és hogy ezt tőle is elvárod. Persze, tudnod kell, hogy ez mit jelent – te sem hazudhatsz neki. Elvégre a viselkedését is rólad mintázza elsőként. Legvégül végy egy mély levegőt és gyűjtsd össze minden türelmed, mert a füllentések nem fognak egyik napról a másikra eltűnni, hisz sok időbe telik, míg megértik a hazugság és igazság közötti különbséget, és azok lényegét.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache