Milyen idős a gyermeked?

Normális, ha az óvodáskorú gyermekem csak bizonyos színű dolgokat akar, például piros ételeket, piros krétát, piros ruhákat?

Igen, bár nehéz lehet neked. Teljesen normális fejlődési fázis, ezzel is csak némi kontrollt akarnak nyerni a nagy és zavarba ejtő világban. Nagyon sok inger éri őt, és mindent megtesz, hogy megértse a dolgokat.

Ez gyakran oda vezet, hogy szigorú szabályokat találnak ki az élethez, amit mi felnőttek nem nagyon értünk. Ez 18-24 hónapos korban kezdődhet, és általában 2-3 éves kor között éri el a csúcspontját (bár egynémely gyereknél ez jóval tovább is tarthat).
Hogy jobban megértsd, próbáld meg elképzelni, hogy hirtelen Tokióban ébredsz. Te is ragaszkodnál az olyan dolgokhoz, mint például az, hogy ugyanazon az úton közlekedj a munkába. A tipegők és az óvodáskorú gyermekek is hasonló okokból csinálják ezt.


Szerencsétlenségünkre a kétévesek szabályai nem feltétlenül hasznosak. Míg az, hogy csak piros krétával rajzolnak, nem nagy dolog, a csak piros ételekből álló étrend nem túl tápláló – csak ketchup és piros édesgyökér? De ahogy azt minden szülő tudja, ha egy kétévessel nem úgy történik valami, ahogy ő szeretné, abból nagy balhé lesz. Hogyan kezelhetjük? Először is mutasd ki neki, hogy megérted és tiszteled az ő álláspontját is. Ismételgesd az egyszerű szavakat, mint például: nem, nem, nem zöld étel, piros étel. Figyelj oda, hogy ne olyan erős érzelmi töltettel mondd, mint ő. Amikor megbizonyosodik róla, hogy megérted, szépen fokozatosan lenyugszik majd, és nyitott lesz a te mondanivalódra és magyarázatodra is. Ekkor megpróbálkozhatsz olyannal, hogy mondjuk, piros tálba rakod a rizst, vagy egy kis feldarabolt epret raksz bele.

Ha még mindig ellenáll, el kell döntened, hogy feladod vagy tovább próbálkozol. És ne aggódj, ez a szakasz nem tart sokáig. Ahogy fejlődik az értelme, egyre rugalmasabb lesz ilyen szempontból.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache