Milyen idős a gyermeked?
[ 6 hetes - 6 éves ]
2009-09-04
9 komment

Rota vírus elleni oltás

A rotavírus leggyakrabban a csecsemőket és a fiatalabb gyermekeket érinti, de szinte minden gyermek átesik rajta 3-5 éves korára. A rotavírus okozza a csecsemő- és kisgyermekkori súlyos, kiszáradáshoz vezető hasmenések többségét. A rotavírus ellenáll a legtöbb mosó- és mosogatószernek, fertőtlenítőszernek, így a gyermekeket nehéz megvédeni a betegségtől. Bármilyen felületen hosszú ideig fertőzőképes marad.

Tünetei: 4-7 napon át tartó súlyos hasmenés, hányás, láz, erős hasi fájdalmak. Gyakran kórházi kezelést igényel. Gyors kiszáradást eredményezhet, ami akár életveszélyes állapotba is sodorhatja a gyermeket. A gyermekeknek akár 20 vagy több székletürítése vagy hányása lehet 24 órán belül, ami súlyos betegség esetén akár 9 napon át is tarthat. Fontos, hogy hamar felismerjük a tüneteket, és orvoshoz forduljunk. A kiszáradás, ha nincs azonnal kezelve, a keringő vér térfogatának lecsökkenéséhez és a vérkeringés összeomlásához vezethet, valamint ritkán halálozáshoz is.

Az oltást már 6 hetes kortól kérhetjük. Receptre írja fel az orvos, kiváltani általában nekünk kell. Az oltóanyag hőre érzékeny, ezért érdemes hűtőben tárolni a felhasználásig. Szájon át adják be, két vagy három lépcsőben.  Érdemes mielőbb elkezdeni az oltási sort, hiszen a kisbabákat veszélyezteti leginkább a rota vírus, és az anyag legkésőbb 6 hónapos korig adható be, ugyanakkor legalább egy hónapnak el kell telnie két adag közt.  A rotavírus elleni védőoltás akár a kötelező oltások alkalmával, akár azoktól függetlenül is beadható.


Kétféle oltóanyag kapható.

Rotarix: 2 oltást kell beadni, 6-24 hetes kor között, 4 hetes időközzel. Ára 18000 forint oltásonként.

Rotateq: 3 oltást kell beadni, 6-26 hetes kor között, 4 hetes időközökkel, az első oltást legkésőbb 12 hetes korban be kell adni. Ára 14600 forint oltásonként.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
9db hozzászólás
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache