Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-09-06
15 komment

Pneumococcus elleni oltás

2008 októberétől ingyenessé lett a pneumococcus elleni védőoltás minden két év alatti gyermeknek. Ebben az életkorban két oltás szükséges a teljes védettséghez. A két évnél idősebb gyerekek számára egy oltás is elég, de ezért fizetnünk kell.

A pneumococcus baktériumot már az 1800-as évek vége óta ismerik. A baktériumnak több mint 90 típusa van, ezek közül néhány súlyos, akár halálos kimenetelű betegséget okozhat. Ez a kórokozó csak az emberekre veszélyes, állatok nem terjesztik a fertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 2005-ben a világon 1,6 millió ember halt meg a pneumococcus baktérium által okozott fertőzésben, közülük 1 millió 5 év alatti gyermek volt. A 2 hónapos - 2 éves korú kisgyerekek nagy arányban hordozzák az orrgaratukban a pneumococcus baktériumot. Az életkor előrehaladtával a hordozási arány rohamosan csökken, az idősebbeknél szinte meg is szűnik.

A pneumococcus baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, nyál útján. A tünetmentes hordozó gyerekek, akikben nem okoz betegséget a baktérium, továbbadhatják a garatjukban lévő baktériumokat másoknak, akiket ugyanaz a pneumococcus megbetegíthet. A bölcsődébe, óvodába járó gyerekek könnyen megfertőződhetnek. A hordozás önmagában nem jelent betegséget, de külső hatások, passzív dohányzás, szennyezett levegő, vagy a legyengült immunrendszer, eredményeként kialakulhat a betegség. A baktérium az emberi szervezeten kívül hamar elpusztul, ezért a fertőzés nem vihető át étellel, itallal, tárgyakkal. Egy pneumococcust hordozó egészséges kisgyermek veszélyt jelenthet a családban vele együtt élőkre is, különösen a 65 évnél idősebbekre, akiknél a hordozóállapot nagyon ritka. Náluk ugyanaz a kórokozó súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzést, tüdőgyulladást okozhat.

A pneumococcus által okozott súlyos és életveszélyes betegségek: az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés, és tüdőgyulladás.

Agyhártyagyulladás: az agyat körbevevő burok gyulladása. Különösen érintettek a kisgyerekek és a fiatalok. Magas lázzal kezdődik, majd elviselhetetlen fejfájás, jellegzetes nyugtalanság, gyakori dezorientáltság, kábultság, hányás, eszméletvesztés, görcsök alakulhatnak ki. A csecsemők és kisgyerekek aluszékonyak, apatikusak, sokszor étvágytalanok, inni sem hajlandóak, levertnek, rosszkedvűnek tűnnek.

A fertőzés gyakran nagyon drámaian zajlik és akár órákon belül is életveszélyessé válhat. A megbetegedettek mintegy 10%-a belehal, 25%-a élete végéig szenvedi az esetleges szövődményeket és következményeket, mint nagyothallás, süketség vagy különböző agyi károsodások.

Vérmérgezés: A mikroorganizmusok a bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül jutnak a vérbe és onnan a különböző szervekbe. A kórokozók egy adott fertőző gócból folyamatosan vagy időszakosan kerülnek a véráramba. Ilyenkor beszélhetünk vérmérgezésről.

A kisgyerekek és az idősek a gyengült immunrendszerük miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve. A vérmérgezésnek jellegzetes tünetei a magas láz, amely rendszerint szakaszosan jelentkezik, a rossz közérzet, az étvágytalanság, a látható legyengülés, gyorsult pulzus és a felületes, kapkodó légzés, valamint gyakran mérhető alacsony vérnyomás.

Tüdőgyulladás: a tüdőgyulladás a tüdőszövet különböző okok miatt bekövetkező gyulladásos megbetegedése. Okozhatják baktériumok, vírusok, gombák, különböző vegyszerek vagy idegentestek. Leginkább a csecsemők, kisgyerekek, idősek és a gyengült immunrendszerűek vannak veszélyben. Az öt évnél fiatalabb gyerekeknél jelentkező bakteriális tüdőgyulladások kétharmadát a pneumococcusok okozzák. A betegség rendszerint hidegrázással, magas lázzal (39 fok fölött), köhögéssel kezdődik. Súlyos esetekben a kórokozók a vérbe kerülve vérmérgezést okozhatnak vagy egyéb szervekben telepednek meg.

A pneumococcus elleni védőoltásokkal védelmet biztosítunk a pneumococcus fertőzésekkel szemben. Ez az oltóanyag eredményesen alkalmazható az egészséges és a veszélyeztetett csoportba tartozó 5 évesnél fiatalabb gyerekek védelmére. A konjugált típusú oltás már 2 hónapos kortól adható.

2-6 hónapos kor között 3 oltás 4 hetes időközökkel, 1 emlékeztető oltás 1 és 2 éves kor között

6-12 hónapos kor között 2 oltás 4 hetes időközökkel, 1 emlékeztető oltás 1 és 2 éves kor között, minimum 6 hónappal a második oltás után

1-2 éves kor között 2 oltás, 2 hónapos időközökkel, emlékeztető oltás nem szükséges

2 éves kor felett 1 oltás, emlékeztető nem kell

Vényköteles ára 16600 forint, veszélyeztetett gyermekek esetében támogatott.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
15db hozzászólás
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache