Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-09-02
3 komment

Meningococcus elleni oltás

A meningococcus ritkán előforduló, ugyanakkor nagyon veszélyes betegség. Agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat, esetenként a kettőt egyszerre. A baktérium az orr vagy a torok nyálkahártyáján keresztül bekerül a keringésbe, majd az agyhártyákhoz jut el, ahol gyulladást okoz. Az agyhártyagyulladás többnyire igen gyorsan, órák, esetenként 1-2 nap alatt kialakuló, súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő állapot. Ha a betegséget időben felismerik és a beteg megfelelő kezelést kap, jó esélye van a teljes gyógyulásra, bár maradványtünetek nem ritkák. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás halálozási aránya hazánkban 5% körül alakul. A halálesetek a csecsemők és az idős betegek között a leggyakoribbak.

A vérmérgezésnél a véráramba került kórokozók nagy gyorsasággal szaporodni kezdenek és olyan mérgező anyagok termelődnek, melyek a hajszálerek elzáródásához vezetnek, fontos szervek és a bőr vérellátása romlik. Ennek következménye, hogy a vérnyomás csökken, a vizelet-elválasztás megszűnik, a bőrön és egyes belső szervekben bevérzések, majd elhalások keletkeznek, a keringés összeomlik. A betegség órák alatt kialakulhat és az agyhártyagyulladásnál jóval nagyobb arányban, igen gyorsan halálhoz vezethet.

A betegséget sokszor torokgyulladás, felső légúti megbetegedés előzi meg.

Az agyhártyagyulladásnak kezdetben nem mindig jellegzetesek a tünetei, gyakran általános tünetekkel, lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődik. A jellegzetes tünetek, az erős fejfájás, a hányás és a tarkómerevség később alakulnak ki.

A vérmérgezésnél a magas láz ellenére hűvös tapintatú, liláskék színű végtagok, könnyen elnyomható, szapora pulzus a súlyos keringési zavar jelei. Felismerésében a bőrtünetek sokat segítenek. A kezdetben tűszúrásnyi piros pöttyök, majd a bőralatti bevérzések egyre növekedő foltok formájában jelentkeznek. Emlékeztetnek a véraláfutásra, színük azonban sötét bordó, éles szélük jól körülrajzolható. A később lencsényi, forintosnyi méretűre növekedett foltok bármelyik testrészen, akár a fülcimpán, talpon is előfordulhatnak. Más bőrjelenségektől az különbözteti meg, hogy a bőr alatti vérzés nem tűnik el, ha üvegpoharat nyomunk rá, ugyanakkor más kiütések, rovarcsípések elhalványodnak.

Azt a beteget, akin bőrvérzés mutatkozik, azonnal meg kell mutatni orvosnak! Figyelni kell a beteg általános állapotát, légzését, ellenőrizni kell a hőmérsékletét (hőmérővel), az alvó gyermek ébreszthetőségét. A hűvös végtagok, az aluszékonyság, a bevérzések megjelenése, szaporodása életveszélyes állapot jele. A betegnek haladéktalanul orvosi ellátásra van szüksége! Ha ügyelet vagy háziorvos nem érhető el, mentővel kórházba kell szállítani. Amíg orvos nem látja, nem szabad felügyelet nélkül hagyni!

Jellegzetes tünetek csecsemőknél, amelyek külön-külön, vagy együttesen is jelentkezhetnek:
Láz, étvágytalanság, fejhangú sírás, hátrafeszített fej, rémült tekintet, nyugtalanság, eszméletlenség, bőrvérzések.Kisgyermeknél, fiatalnál jelentkező, kezdetben még ismeretlen eredetű láz esetén a hozzátartozóknak rendszeresen, még éjszaka is 2-4 óránként javasolt figyelni a beteg állapotát, keresni az esetlegesen kialakuló bőrjelenségeket, az életveszélyes állapot fent leírt további jeleit.

Minél fiatalabb a csecsemő, annál bizonytalanabbak a tünetek. A láz nem mindig magas. A csecsemő „rosszullétére" utal a riadt, szenvedő tekintet, a hányinger, a hányás, az étel, a szoptatás visszautasítása és a sikoltozó sírás. Ilyenkor az agyhártyák gyulladása miatt duzzadnak az agyburkok és a koponyán belül fokozódik a nyomás. A fejtetőn, a csontok találkozásánál lévő kutacs - mely egészséges csecsemőknél puha - agyhártyagyulladáskor feszes tapintatú, esetleg kidomborodó.

A baba életveszélyes állapotban van, ha aluszékonnyá válik, nem ébreszthető, nyaka merev, fejét hátraszegve tartja, és gerince ívben megfeszül. Súlyosbítja a helyzetet, ha keringési zavar is észlelhető, azaz magas láz ellenére, hűvösek, liláskékek a végtagok.

1 éves kor alatt 2 oltás szükséges a védettséghez, azután 1 is elég. Többféle oltóanyag van forgalomban, Meningitec, Menjugate, Neis Vac-C. Az oltások vénykötelesek. 1 éves kor alatt támogatott, ára 4-6000 forint, 1 éves kor felett kb. 8000 forint.

Nem azonos sem a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, sem a kötelezően kapott agyhártyagyulladás elleni oltással.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
3db hozzászólás
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache