Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-08-31
1 komment

Kullancs encephalitis elleni oltás

A kullancsok csípésükkel terjesztik a vírusos agyvelő és agyhártyagyulladást. A csípés után 7-14 nap lappangási idő következik, majd légúti tüneteket, lázat okoz. Gyakori a fejfájás és a hányás. Néhány nappal később a láz átmenetileg megszűnik, ekkor kezdődik az idegrendszer megbetegedése. Eszméletlenség, bénulás jelentkezhetnek, melyek akár halálhoz is vezethetnek. Előfordul, hogy az egész agyállományra kiterjed a gyulladás, máskor csak egyes részeire. A tünetek kialakulása attól függ, melyik területen alakul ki a gyulladás. A gyógyítás főleg tüneti kezelésből, antibiotikumok beadásából áll. A betegség kimenetele változó, gyakoriak a teljes gyógyulások. Más esetekben egész életre szóló bénulások vagy más károsodások, szellemi leépülés, látás vagy hallászavarok alakulhatnak ki.


A csípés utáni 4 napban lehetőségünk van védőoltás beadására, ami jó eséllyel állítja meg az esetleges fertőzést. Az 5. nap után nem ajánlott a beadása.

A megelőző oltás hatékonyabb megoldást nyújt.

Alapesetben 3 oltást adnak be, a 2. 1-3 hónappal az első után, majd 9-12 hónap elteltével a harmadikat. Létezik gyorsított eljárás is, amikor a 2. oltás 14 nappal követi az elsőt, majd 5-9 hónapra rá adható a 3. 3-5 évente emlékeztető oltásra van szükség.

A védettség már a 2. oltás után kialakul.

Kétféle oltóanyag van forgalomban, FMSE és Encepur.

Az oltóanyag vényköteles ára kb. 1800 forint. 

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
1db hozzászólás
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache