Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-09-09
13 komment

Bárányhimlő elleni oltás

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség. Gyermekkorban általában enyhe lefolyású, jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedés.  A bárányhimlő azonban korántsem ártalmatlan betegség, minden tizedik fertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell. Az emberek 85-90%-a még gyerekkorban átesik a fertőzésen. A bárányhimlőn átesettek általában egy életre védetté válnak. Lehetséges azonban második fertőzés is, ha az első netán nagyon korán vagy csak nagyon enyhe formában zajlott le. A gerincvelő mellső szarvából kilépő idegek idegvégződéseinél megbújó vírusok évekkel később is okozhatnak betegséget felnőttkori övsömör formájában. A bárányhimlő általában spontán és jól gyógyul, de szövődmények minden életkorban előfordulnak, gyakrabban felnőttekben.

A betegség rendkívül ragályos: cseppfertőzéssel terjed, de használati tárgyak is közvetíthetik. A lappangási idő, körülbelül 14-21 nap után, jelentkeznek az első kiütések. A beteg azonban már 1-2 nappal a jellegzetes foltok megjelenése előtt is fertőz. Ha valaki elkapta a betegséget, általában két hétig nem panaszkodik, amíg a vírusok a szervezetében szaporodnak. Bárányhimlő járványok kialakulása leginkább a téli és tavaszi hónapokra jellemző. A betegség lefolyási ideje 1-2 hét.

A betegeknél gyakori az enyhe láz, az étvágytalanság, a hasfájás. A beteg testét elborítják a jellegzetes vöröses foltok, göbcsék és hólyagok. Ezek a jelenségek általában néhány nap után leszáradnak. Minél később kapja el egy gyermek a betegséget, annál nagyobb esélye van, hogy esetenként súlyos szövődmények alakuljanak ki.

Ritkán, de előfordulhat az általában jól gyógyuló, a kisagyat érintő, esetleg a még ennél is ritkább ám igen súlyos lefolyású, nagyagyra terjedő agyvelőgyulladás és a Reye-szindróma, amelyik következményeként agyvelőgyulladás és a máj heveny elzsírosodása alakul ki. Veszélyét az aszpirin, illetve a szalicilát-származékok növelik.


A betegség után a vírus a szervezetben marad, aktiválódása esetén övsömört okoz.
Fokozott veszélynek vannak kitéve a bárányhimlőn gyermekkorukban még át nem esett, egyébként egészséges felnőttek, akik krónikus betegségben szenvednek, immunszupresszáns kezelés vagy betegség miatt immunhiányos állapotban vannak, vagy várandós édesanyák, valamint magzataik és újszülötteik.


A várandósság első három hónapjában, a magzat szerveinek kifejlődése idején, bekövetkező fertőzésnek potenciálisan magzatkárosító hatása lehet. A harmadik hónaptól átvészelt anyai bárányhimlő magzati kockázata már csekély, anyai kockázata azonban nagy. Az anyai szervezet méhen belül átélt varicella-fertőzése után a gyermek már nem feltétlenül lesz bárányhimlős. Az ilyen gyerekek kisgyermekkorukban övsömörben betegedhetnek meg. Ha a kismama a szülés előtti 5 napon belül betegszik meg bárányhimlőben, az újszülöttnél megfelelő ellátás nélkül súlyos lefolyású, ún. progresszív varicella fordulhat elő, melynek halálozása kezelés nélkül 20%.

Az oltás 9 hónapos kortól kezdve adható, ára kb. 6800 Ft. 12 évesnél idősebb gyerekeknek két oltást kell kapniuk.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
13db hozzászólás
Ajánló Apának
A világ egyik legtöbbször megtekintett képe
Bár a Windows XP támogatása egy héten belül lejár, a 12 éve megjelent operációs rendszerben...
forrás: 2014-04-02 09:12 - tech.hu
Mire jó a szemétnek hitt műanyaghulladék?
2014.március 31-én sikerrel zárult a Poem Holding Kft. által elnyert projekt, amely a...
forrás: 2014-03-31 09:11 - tech.hu
cache